: Health,Psychology,Sağlık Blog-: Göz Tedavisinde Lazer
28.08.2008

Göz Tedavisinde Lazer

0 yorum

Görme duyusu insana verilmiş belkide en önemli duyu.İşte bu duyu bazen genetik bazen çevresel etkenlerden etkilenerek işlevinde sorunlar çıkarır.Bu sorunlar başlıca miyop,astigmat ve hipermetroptur.Tedavileri uzun dönemde gözlük veya lens takarak sağlanan bu hastalıklar günümüzde 10 dakikalık cerrahi bir müdahale ile tedavi edilebilmekte.Şimdi sizlere bu tedavi yönteminde en çok tercih edilen ve en başarı yöntem olan excimer lazer tedavisinde kullanılan cihazdan bahsedelim.Cihazın ismi Visx Star.Dünyamızda VISX STAR Excimer Laser cihazının güvenilirliği, yüksek teknolojisi ve performansı çok iyi bilinmektedir. Öyleki Visx yıllar önce Amerika Birleşik Devletleri`nde ilk kullanılabilir cihaz unvanını almış(FDA onayı) ve teknolojisini sürekli geliştirerek yıllar boyu excimer laser cerrahisinde büyük yeniliklere imza atmıştır. Ve yine geliştirdiği yüksek teknolojiler ilk Amerika`da kabul görmüş ve dünyamızda uygulanır olmuştur. VISX`in geliştirdiği en son modeli STAR *S4 İR ise Visx`in şöhretini çok daha yüksek seviyelere çıkarmıştır. Bu yeni model excimer laser sistemi günümüzde var olan en yüksek laser teknolojisi olarak yerini almıştır. Excimer Laser işlemi için gerekli olan tüm bilgiler işlem öncesinde yine VİSX`in en son geliştirdiği JVaveScan WaveFront cihazı ile gözden tüm detayları ile alınır, STAR S4 İR detaylandınlmış bu bilgileri yüksek hassasiyetle değerlendirir ve şaşmaz bir şekilde göze uygular. STAR S4 İR excimer laser cihazının WaveScan WaveFront analizatörünce alınan çok aynntılı bilgileri aynı hassasiyetle göze işleyebilmesini sağlayan ve hemen hemen hiçbir excimer laser cihazında olmayan temel özelliklerini kısaca sıralarsak
1. Değişken Laser Işın Çapı ( VSS : Variable Spot Scanning );
STAR S4 İR Laser ışın çaplannı tedavinin gereğine göre 650 mikron ile 6,5mm arasında değiştirebilme yeteneğine sahiptir. Bu özellik sayesinde kornea üzerinde çok daha düzgün bir yüzey oluşturulabilmekte ve tedavi süresi çok daha kısaltılabilmektedir.Bu özelliğin, en önemli faydası doku koruyucu niteliği ön plana taşımasıdır ki, bu refraktif cerrahideki en önemli ihtiyaçlardan birisidir. Yani STAR S4 İR ile çok daha az doku ablasyonu ( doku buharlaştırması ) yapılarak mükemmel sonuca ulaşılabilmektedir. Sonuçta Kornea incelme miktan çok daha az olmaktadır. Örneklemek gerekise -4.00 derece astigmat tedavisi için buharlaştırdığı kornea dokusu miktan diğer laserlere göre neredeyse yan yanya az olmaktadır. Doğal olarak bu yetenek işlemin güvenilirliğini olabildiğince yüksek düzeylere çıkarmaktır.
2. Değişken Laser Işın Atış Hızı ( VRR : Variable Repetition Rate ) :
Değişken laser ışın hızı sayesinde operasyon süresi en uygun düzeylere indirilebilmektedir.
3. Aktif Göz Takip Sistemi ( Active Trak 3-D Active Eye Tracking ):
Gözün 3 boyutlu tüm hareketlerini takip eder. Bu sistem sayesinde gözün X-Y düzlemi üzerindeki hareketleri yanında, Z düzlemi üzerindeki aşağı yukarı hareketleri de takip altındadır. Göz takip hızı laser atış hızıyla o kadar uyumludur ki en küçük göz hareketlerinde bile laser kafası gözü takip ederek ışını istenilen noktaya odaklayabilmektedir. Bu hız ayarlaması çoğu excimer laser cihazında gerekli hassasiyette olmadığı için ani göz hareketlerinde istenmeyen alanlara laser ışınlarının düşmesi kaçınılmazdır.
4. Aktif Takip ve Otomatik Merkezleme ( Active Trak Automatic Centering ) :
Laser ışın yönlendiricisi otomatik olarak pupilla ( göz bebeği ) üzerine kilitlenir. Böylece tüm ışınlar merkez çevresinde olması gerektiği şekilde kusursuzca yönlendirilir.
5. İris Tanıma Programı ( İR : iris Registration ) :
Bu özellik dünyada hiçbir excimer laser cihazında olmayan ve mükemmelliği beraberinde taşıyan bir teknoloji harikasıdır. İstenilen WaveFront tedavisini gerçekleştirebilmek için ; hastaya veya, göze kesinlikle dokunmaksızın uygulanabilen, tamamen otomatize olan ve Amerika`da hemen kabul görmüş, FDA onaylı ilk ve tek tanıma yöntemidir. Bu üstün özellik sayesinde gözün sağ-sol ve aşağı-yukan hareketleri yanında rotasyon olarak adlandırdığımız kendi etrafındaki dönüş hareketleride takip edilebilmektedir.Şöyle ki; Normalde sırt üstü yattığımız zaman gözlerimiz dik durduğumuz pozisyona göre yaklaşık 5-15 derece kendi eksenleri etrafında dönerler. Bunun önemi şudur.Göze ait bütün standart ölçümler ve yüksek teknoloji WaveFront haritaları bizler dik duruş pozisyonunda iken alınır.Buna karşın Excimer Laser sırt üstü yatış pozisyonunda uygulanmaktadır. Yani sırt üstü yatış pozisyonunda gözlerimiz 15 derece dönüş göstermiş ise tüm laser ışınlan istenilenden 15 derece farkla plan dışı alanlara uygulanacaktır. Bu da özellikle astigmat ve WaveFront tedavisinde istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Bu hatayı önlemek için diğer laser cihazlarında cerrahlar hasta kafasını kendi ekseni etrafında çevirerek gözlerdeki bu dönüşleri kompanse etmeye çalışırlar. Ancak tabii ki insan bağımlı olan her işte olduğu gibi burada da yanılsama olasılığı yüksek olacaktır. İşte iris Registration veya İris takip sistemi diyebileceğimiz özelliği ile STAR S4 İR bu problemi tamamen çözmüş ve böylece işlemin güvenliğini en üst düzeye çıkarmıştır.STAR S4 İR sisteminde Wave Scan cihazınca dik pozisyonda alınan kırma kusurları dereceleri ve göze ait haritalar yanında İrisin ( gözün renkli görünen kısmı) 56 noktasından fotoğraflar alınır ve kaydedilir. Bu ölçüm ve fotoğrafların hepsi dijital ortamda STAR S4 İR sistemine aktarılır. Laser işlemi için STAR S4 İR Excimer Laser cihazı yatağına sırt üstü yatıldığı zaman, cihaz iristen görüntüleri almaya başlar ve bu görüntüleri wavescan wavefront cihazı ile dik pozisyonda alınmış iris fotoğrafları ile eşleştirir. Ve eğer sırt üstü yatıldığında gözde kendi etrafında dönme olmuşsa STAR S4 İR nin laser kafası aynı yönde döner ve görüntüleri birebir eşleştirir. Tüm bu işlemler birkaç saniye gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. STAR S4 İR bu eşleştirme işlemini tüm laser uygulaması sırasındada devam ettirir. Yani gözdeki veya kafamızdaki dönme hareketleri sırasında laser kafasıda aynı miktar döndüğü için hedeften sapma asla söz konusu olmayacaktır. Bu özellik WaveFront tedavilerinin vazgeçilmez komponenti olarak yerini almıştır.

0 yorum:

 

Zirve100 Toplist
Türkiyenin Tikky Sitesi Türkiyenin Tikky Sitesi