: Health,Psychology,Sağlık Blog-: 1 kilo yağ 1 milyon kilo suyu bozuyor
30.08.2008

1 kilo yağ 1 milyon kilo suyu bozuyor

0 yorum

Uzmanlardan bilgiye göre, ülkemizde yıllık 1 milyon 650 bin bitkisel yağ üretimiyle Avrupa'nın 3. en çok bitkisel yağ tüketilen ülkesi olduğu ortaya çıktı.
Uzmanların yaptığı uyarıda; "Her yıl 350 bin ton bitkisel atık yağ doğaya bırakılıyor. Bu miktarda atık bitkisel yağ toplanıp işlenerek, yıllık ithal edilen petrol miktarı ciddi ölçüde düşürülebilir. Atık yağlar toplanarak biodizel adı verilen, yüksek verim sağlayan bir akaryakıta dönüşebiliyor. Ekonomiye katkı ve gelecek nesillere bırakılacak temiz bir çevre için bitkisel atık yağların değerlendirilmesi çok büyüm bir önem taşımaktadır" denildi.
Şanlıurfa'da yemek kültürünün de etkisiyle her yıl meydana gelen atık yağ miktarı dikkat çekecek miktara ulaşıldığı kaynakta, gerekli toplama, depolama ve geri dönüşüm ünitelerin olması, her yıl çok miktarda atık yağın lavabolardan dökülerek, sulara karışmasına neden olduğu belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Sulara karışan atık yağ, yeraltı sularının kirlenme nedenlerine bakıldığında göze çarpan en önemli nedenlerden biri. Ayrıca lavabolara dökülen atık yağ miktarı ne olursa olsun, yer altı kanallarında birikerek kanalların tıkanmasına ve normalden çok daha kısa sürede yıpranmasına neden oluyor. Türkiye'nin farklı şehirlerinden toplayıcı firmalar aracılığıyla toplanan atık yağlar Çevre ve Orman Bakanlığı ile İl Valiliklerinin belirlediği koşullarda depolandıktan sonra biodizel elde etmek için işleniyor. Bu nedenlerle şehirlerde toplama ve geçici depolama birimleri oluşturuluyor. Çeşitli illerde belediyelerin de desteklediği proje temiz bir çevre ve su kaynakları için son derece önemli."

0 yorum:

 

Zirve100 Toplist
Türkiyenin Tikky Sitesi Türkiyenin Tikky Sitesi