: Health,Psychology,Sağlık Blog-: Keratakonus Hakkında
4.10.2008

Keratakonus Hakkında

0 yorum

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Beril Küçümen, Bir Kişiye Kornea Nakli Yapılabilmesi İçin Gözün Diğer Bölümlerinin Sağlam Olması Gerektiğini Vurguladı. Küçümen, Halk Arasında Kornea Naklinin "Göz Nakli" Sanıldığına Dikkat Çekerek, Korneanın ve Kornea Naklinin Ne Olduğu Hakkında Şu Bilgileri Verdi:

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Beril Küçümen, bir kişiye kornea nakli yapılabilmesi için gözün diğer bölümlerinin sağlam olması gerektiğini vurguladı. Küçümen, halk arasında kornea naklinin "göz nakli" sanıldığına dikkat çekerek, korneanın ve kornea naklinin ne olduğu hakkında şu bilgileri verdi:

"Kornea gözün ön bölümünde bulunan kırıcılığı en yüksek, kubbe şeklinde olan saat camı görünümündeki saydam tabakadır. Korneanın görevi göze gelen ışınları kırarak retina üzerine odaklamaktır. Korneanın arkasında gözün rengini veren iris dokusu bulunur. Kornea nakli, herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmiş korneanın merkezinden yaklaşık olarak 6-8 mm çapında bir doku parçasının çıkarılarak yerine vefat eden kişiden alınan saydam kornea dokusunun nakledilmesi işlemidir. Halk arasında adı geçen göz nakli diye bir işlem yoktur. Göz küresinin yerinden alınarak yerine sağlam bir göz küresi nakledilmesi mümkün değildir. Halk arasında kornea nakli göz nakli olarak ta bilinmektedir. Bugünkü teknoloji ve bilgilerle sadece kornea nakli yapılabilmektedir".

Dr. Beril Küçümen hangi hastalara kornea nakli yapılacağı konusunda da şunları söyledi:

"Kornea nakli yapılacak hastanın kornea dışındaki diğer göz bölümleri, özellikle retina tabakası ve optik siniri (göz siniri) sağlam olmalı, gözün bütünlüğü bozulmamış olmalıdır. Eğer arkadaki damar tabakası, sinir tabakası bozulmuş ise yapılacak kornea naklinin hiçbir yararı yoktur. Kalıtsal kornea hastalıkları (beneklenme hastalıkları); kornea tabakasının öne doğru sivrileştiği durumlar (keratakonus), geçirilmiş keratitler (kornea ülseri, herpes) delici kornea yaralanmalarından sonra, göz cerrahisisonrası korneanın saydamlığını kaybettiği durumlarda, travma sonrası korneanın saydamlığını kaybettiği durumlarda kornea nakli ile tedavi edilebilen hastalıklardır. Kornea nakli sonrası kişinin tekrar görmesini kazanması için mutlaka gözün arkasındaki diğer yapıların (damar ve sinir tabakasının) sağlıklı olması gerekmektedir".

Türkiye'de yılda 2000 kornea nakli yapıldığını belirten Dr. Küçümen, "Bunların büyük bir bölümü İstanbul ve Ankara'da bulunan göz bankalarından temin edilir. Çok gerekli olduğunda yurtdışındaki kornea bankalarından da kornea getirilebilir. Hasta kornea nakli için müracaat ettiği zaman yaklaşık 1 ay içinde ameliyat gerçekleşmektedir" dedi.

0 yorum:

 

Zirve100 Toplist
Türkiyenin Tikky Sitesi Türkiyenin Tikky Sitesi