Gözün en önünde yer alan ve bir kubbe bombeliğinde olması gereken korneanın bu bombeliğinin bozulması ve konik şekil almasıdır.Yani, Keratakonüs:Konik şekilli kornea demektir.
Normalde kubbemsi,yuvarlak bir şekle sahip korneanın,konikleşmesiyle görme azalır.Çünkü korneada gelişen bu deformasyon,görme netliğinin ve kalitesinin bozulmasına ve görme derecesinin düşmesine neden olur. Kadınlarda daha sık rastlanan bu hastalıkta ilerleyici olarak korneanın incelmesi söz konusudur.
Belirtileri:
Başlangıçta astigmat denen görme bozukluğu ortaya çıkar.Bu genellikle miyop-astigmat türündedir.Hastalığın ilerlemesiyle gözün,miyop-astigmat dercesi de yükselir.Özellikle astigmat çok ilerler.Kornea giderek konikleşir,incelir,düzensiz bir şekil alır.Bu şekil bozukluğuna paralel olarak da gelişen astigmat artık, gözlükle düzeltilemez olur.
Nedenleri:
Nedeni bilinmemekle birlikte,genetik bir yönü olduğu saptanmıştır.
Sıklığı:
Ülkemizde bu konuda bir çalışma olmamakla beraber,bu konuda kayıtları güvenilir olan ülkelerde yapılan araştırmalara göre,toplumda ortalama 2000 kişide bir görülmektedir.Genellikle 15-20 yaşlarında başlar.Seyri hastadan hastaya değişebilir.Bazen 4-10 yıl ilerle sonra durabilir.Bazen de hızla ilerler ve görme bozulur.
Tedavisi:
Hastanın dr.'a başvurduğu andaki rahatsızlığın dönemine göre değişik tedaviler uygulanır.Erken dönemde,hafif miyopi ve astigmatizm söz konusuysa,gözlükle hasta net görebilir.Ama hastalık ilerlediğinde artık gözlük işe yaramaz.Bu dönemde özel keratokonus lenslerinden faydalanılır.Hastanın görme derecesi yeterli seviyede kaldığı sürece ameliyata gerek yoktur.Hastalığın ileri dönemlerinde görme derecesi düşer ve kontakt lens takılamaz hale gelir.Artık ameliyat kaçınılmazdır.
Kornea Nakli:
İstatistikler, keratokonuslu gözlerin sadece % 20 sinde ameliyat gerektiğini göstermiştir.Söz konusu ameliyat,deforme olan kornea yerine sağlam bir kornea nakledilmesidir.Kornea damarsız bir doku olduğundan,ameliyat sonrası doku reddi diğer organ nakillerine göre çok daha azdır.
21.02.2009
Keratakonus
Etiketler: Keratakonus, Keratakonus tedavi 0 yorumGönderen Healthydays zaman: 11:25:00 ÖÖ
0 yorum:
Yorum Gönder